Wie is jouw ideale lezer?
De gedachte dat vrienden en vreemden ooit jouw boekbaby gaan lezen, kan tegelijkertijd angstaanjagend en geweldig zijn. Als je echter de wens hebt om ooit gepubliceerd te worden, zijn lezers een onvermijdelijk (en prachtig) onderdeel van het leven van jouw boek.
De vraag die we ons in deze blog stellen, is daarom: wie is mijn ideale lezer?
Een wederzijdse investering
Waarom zou je eigenlijk nadenken over jouw ideale lezer? Het gaat er toch om dat je een verhaal schrijft waar je zelf blij van wordt?
Dat is zeker waar. Het heeft geen zin om bloed, zweet en tranen te steken in het creëren van een boek dat totaal niet je eigen smaak is.
Ondanks dat gegeven, wist Renate Dorrestein in haar boek ‘Dagelijks werk’ mooi te verwoorden waarom je jouw toekomstige lezers toch niet compleet zou moeten negeren:
Iemand is bereid om geld én tijd te investeren in een avontuur met onzekere uitkomst, namelijk het lezen van een roman. Sterker nog, het is een wildvreemde, die zo genereus is!
Het minste dat een auteur kan doen, is in elk geval even genereus zijn en de lezer in zijn werk niet de rug toedraaien, maar hem juist de hand reiken.
Anders gezegd: je kunt schrijven wat je wilt, maar als je de lezer niet in staat stelt om in het verhaal door te dringen, dan had je hem en jezelf de moeite beter kunnen besparen.
Kortom: je vraagt een lezer tijd te investeren in jouw boek, dus het is wel zo netjes om ook tijd te investeren in jouw lezer.
What would Buffy do?
Dit betekent zeker niet dat je jezelf moet verloochenen door een verhaal te schrijven waar je zelf niet achterstaat. Het betekent wel dat je de lezer de gelegenheid biedt om het verhaal op zo’n manier te beleven dat zij zich gaat afvragen: wat zou ik zelf doen in de beschreven situatie?
Of zoals Xander uit de tv-serie Buffy the Vampire Slayer liever zou zeggen:
“Let me tell you something, when it’s dark and I’m all alone and I’m scared or freaked out or whatever, I always think, ‘What would Buffy do?’ You’re my hero.”
Maar dat is een ander verhaal. 😉
Onder welk genre valt je boek?
‘Mijn boek mag door iedereen worden gelezen’ is een aantrekkelijke gedachte. Toch zul je andere zinsconstructies en woorden gebruiken wanneer je een jeugdboek schrijft (dat volwassenen misschien ook leuk zullen vinden) dan wanneer je bijvoorbeeld een psychologische roman voor volwassenen schrijft.
Verdiep je eens in het genre waarin je graag schrijft. Wat spreekt je aan in boeken die onder dit genre vallen en wat zou je zelf anders doen? Zijn er zaken die je opvallen met betrekking tot de zinslengte of woordkeus?
Toen ik zelf aan ‘Fatale keuzes’ begon, dacht ik bijvoorbeeld dat het een romantisch drama zou worden, iets romanachtigs. Later neigde ik meer naar een spannende Young Adult, omdat de personages nog redelijk jong zijn. Uiteindelijk bleek het toch een psychologische thriller voor volwassenen te worden, omdat sommige scènes iets te heftig waren voor een Young Adult en de personages ook net iets te oud.
Waarom leest jouw ideale lezer?
Wat bovendien kan verschillen, is de reden waarom iemand leest. Leest jouw ideale lezer bijvoorbeeld om te ontspannen, om iets te leren, om haar eigen denkbeelden uit te dagen, om meegesleept te worden, om zichzelf erin te herkennen, etc.?
Hoe beter je jouw doelgroep voor ogen hebt, hoe groter de kans dat je boek uiteindelijk terechtkomt bij de juiste lezers, de mensen die er echt van zullen genieten. Want smaken verschillen en dat is helemaal niet erg.
Met deze blog bedoel ik trouwens niet te zeggen dat je constant een toekomstige lezer op je schouder hoeft te hebben zitten die als een duiveltje of een engeltje commentaar levert op wat je aan het schrijven bent. Liever niet zelfs! Dat zou me persoonlijk alleen maar verlammen, vrees ik.
Je ideale lezer zou ergens tijdens je brainstormproces kunnen opduiken, wanneer je je afvraagt of je zin hebt om voor kinderen of volwassenen te schrijven. Of juist wanneer je je eerste versie al af hebt en je een stapje terugzet om te bepalen of je tevreden bent met wat je met je verhaal probeert te vertellen.
Kortom: laat je ideale lezer vooral toe op het moment dat jij dat zelf het prettigst vindt. 😊
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.