5 dingen die je kunt doen
als je geen puf hebt om te schrijven

5 dingen die je kunt doen als je geen puf hebt om te schrijven

Deel 2 van 3

Lees hier de alternatieven van deel 1 en deel 3.

Je hebt een drukke week achter de rug, je hebt slecht geslapen, je voelt je duf. Er zijn genoeg redenen waarom we soms geen puf hebben om te schrijven.

In plaats van je schrijftoekomst dan maar meteen opgeven, kun je ook een van de volgende 5 nuttige vormen van schrijfontwijkend gedrag uitproberen:

  1. Kijk een tv-serie of film in het genre van jouw boek. (Netflix is niet altijd evil. 😉)
In films is er meestal niet veel tijd om to the point te komen, om het publiek de personages te laten leren kennen of een hele voorgeschiedenis uit te kauwen. Hoe wordt dat aangepakt in de film die je hebt uitgekozen?
Tv-series hebben het voordeel dat ze verhaallijnen kunnen uitspreiden over een heel seizoen of zelfs meerdere seizoenen. Zijn er binnen jouw verhaal verhaallijnen die beter tot hun recht zouden komen als je ze uit zou smeren over je gehele verhaal of over meerdere boeken?
Hoe zorgen jouw favoriete series ervoor dat je wilt blijven kijken? Werken zij toevallig met cliffhangers aan het eind van de afleveringen, wisselen ze de ene verhaallijn af met de andere en hoe doseren ze belangrijke informatie?

Vanwege de beperkte tijd per aflevering kunnen ook de dialogen van een tv-serie een interessante bron van inspiratie zijn. (Zo ben ik groot fan van de dialogen van Buffy the Vampire Slayer.)

  1. Brainstorm over settings
Gesprekken tussen personages vinden vaak plaats in kroegen, restaurants, op het werk of bij hen thuis. Wat zijn originelere locaties die passen bij jouw verhaal?
Denk daarbij aan de functie die zo’n setting kan hebben:
  • Is het een plek waarbij ze elkaar niet aan hoeven kijken?
  • Een verlaten terrein waar niemand hen ziet?
  • Of juist een locatie waarbij ze moeite moeten doen om elkaar te verstaan?
  • Is er tijdsdruk, bijv. omdat je personage een vliegtuig of trein wil halen?
Zoek afbeeldingen die jouw settings weergeven zodat je deze echt voor je ziet.

Creëer je een hele eigen (fantasie)wereld, maak dan tekenen of zoek plaatjes die je kunnen inspireren. Dit kunnen afbeeldingen zijn van (magische) gebruiksvoorwerpen van je personages, maar ook van de bosrijke/science fiction/middeleeuwse/waterrijke omgeving waarin ze wonen. Of maak een plattegrond van het gebied waarin je verhaal zich afspeelt.

  1. Maak een lijst van potentiële scènes tussen verschillende personages.
Vraag jezelf af: wie weet wat wanneer en waarom?
Oftewel:
  • Wie zijn de aanwezige personages?
  • Welke informatie kunnen ze uitwisselen?
  • Waarom wisselen ze deze informatie uit?
  • Wat kan het nut/doel zijn van deze scène: plotontwikkeling, karakterisering van je personages, achtergrondinformatie geven, een pauzemoment in je verhaal?
  • Waar kunnen ze elkaar ontmoeten?
Denk ook aan vragen als:
  • In welke volgorde introduceer je jouw belangrijkste personages?
  • Is iedereen meteen aanwezig in hoofdstuk 1 of heb je zoveel verschillende personages dat je hun introductie beter kan spreiden over enkele hoofdstukken zodat de lezer niet te veel namen tegelijk hoeft te onthouden?

  1. Ga iets doen dat je zintuigen prikkelt.
Neem bijv. een douche met een sterk geurende douchegel, kook een kruidig gerecht (het favoriete maal van je hoofdpersoon?) en laat je smaakpapillen ervan genieten, luister met je ogen dicht naar je lievelingsmuziek, koop een bos bloemen.

Wie weet kom je op nieuwe ideeën hoe je zintuigassociatie in je verhaal kunt verwerken.

  1. Zoek inspirerende quotes.
Verhalen gaan (zonder dat we het in eerste instantie beseffen) meestal over universele thema’s. We willen geloven dat zo’n universeel onderwerp waar is: dat dromen uit kunnen komen, dat we altijd hoop moeten houden en niet op moeten geven, dat we boven onszelf uit kunnen stijgen.

Inspirerende quotes spelen daar vaak op in. Verzamel de uitspraken die je aanspreken. Wie weet blijkt een van deze quotes later perfect aan te sluiten bij het thema van je verhaal en kun je hem zelfs gebruiken als motto voorin je boek.

Wat doe jij als je even geen puf hebt om te schrijven?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

In het volgende deel van deze reeks nog 5 vormen van nuttig schrijfontwijkend gedrag. 😊

Scroll naar boven