Zintuiglijk schrijven

Oftewel: gebruikmaken van zintuigassociatie

zintuigassociatie-nectarines
Ze liggen op neushoogte. En niet zonder reden. Zo begroeten ze mij ’s ochtends, als ik met knorrende maag de keuken in loop, mij verheugend op mijn bakje kwark.
Hun zoete geur doet mijn zintuigen ontwaken, een glimlach op mijn gezicht toveren. Het herinnert me eraan dat de zomer op komst is. De warmte van de zon voel ik al bijna op mijn wangen.
Het liefst zou ik ze de hele dag vasthouden, met hun rondingen en zachte huid. Hun velletjes proberen nog enigszins te verbergen hoe rijp ze al zijn, maar hun sterke geur verraadt hen.
Als ik hen opensnij druipt het sap langs mijn vingers. Ik lik ze af, krijg een voorproefje van wat me straks te wachten staat. Een feest voor de tong.
Zintuigassociatie. Je hebt er misschien wel eens van gehoord, maar gebruik je het zelf ook tijdens het schrijven? Of vind je dat veel te beeldend?
Een leuke oefening voor deze week: koop iets wat je zintuigen prikkelt. Dat kan een zeepje zijn, shampoo, gekruid eten, of een heerlijke wilde perzik.

Probeer te omschrijven wat je ruikt, voelt, hoort, proeft en ziet. En deel natuurlijk in de Facebookgroep van BackWords even met ons hoe dat ging. 😊

Wil je meer weten over zintuigassociatie? Tijdens mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ gaan we in module 6 aan de slag met stijl en spanning.
Je leert o.a. wat het verschil is tussen verteltoon en schrijfstijl, en hoe je hier zelf het liefst invulling aan geeft. Zo kom je erachter wat het beste bij jou past: een minimalistische stijl, een luchtige toon of toch een beeldende tekst vol beeldspraak en zintuigassociaties.
Scroll naar boven