7 ingrediënten voor een succesvolle schrijfdag

7 ingrediënten voor een succesvolle schrijfdag

Tijd vinden om te schrijven is een van de meest genoemde uitdagingen van mensen die lid worden van de Facebookgroep van BackWords. Het huishouden, vrienden, werk of sport, alles krijgt voorrang op onze schrijfdagen.

En als het dan eindelijk zover is en we tóch een schrijfsessie voor onszelf hebben ingepland, dan duiken er alsnog weer allerlei vormen van afleiding op, of het lukt opeens niet meer om te schrijven.

Daarom in deze blog 7 ingrediënten om van jouw schaarse schrijfdagen een succes te maken.

7 ingrediënten voor een succesvolle schrijfdag:

  1. Blokkeer van tevoren je agenda.

Voor de hand liggend, maar toch vaak het probleem: we maken geen prioriteit van onze schrijfdagen, waardoor ze als eerste sneuvelen als er iets anders op ons pad komt.

Wil je echt graag aan de slag met je verhaal, blokkeer de dag of het dagdeel dat je aan schrijven wilt besteden dan alsof het om je trouwdag gaat. 😉

  1. Creëer alvast een schrijfplek die bij jou past.

Ook handig om van tevoren alvast te regelen, zodat je daar niet op de dag zelfs nog tijd aan hoeft te besteden: creëer een schrijfplek die voor jou het beste werkt.

Dat kan per persoon verschillen: opgeruimd of juist omringd door spulletjes die inspireren, (instrumentale) muziek aan of juist stilte, een warme ruimte of juist frisse lucht. Creëer vooral een schrijfplek die bij jou past.

5-dingen-plotontwikkeling

  1. Voor de plotters / architecten: zorg voor een lijst met scènes waaraan je kunt schrijven.

Ben je een pantser / tuinier, dan moet je er waarschijnlijk niet aan denken, maar ben je een plotter / architect, zorg dan dat je voordat je schrijfdag begint alvast een lijstje hebt met scènes waaraan je kunt werken.

Op die manier ga je niet achter je schrijftafel zitten om vervolgens naar je scherm te staren en geen idee te hebben waarmee je aan de slag zal gaan.

  1. Elimineer afleiding.

Nog zo’n voor de hand liggende tip: elimineer afleiding, zoals je telefoon, familieleden (vooruit, ze mogen blijven leven, maar vertel ze wel over je schrijfplannen 😉), sociale media en internet in het algemeen.

Soms zul je online misschien iets moeten opzoeken, maar vraag je dan wel even af of dat per se op dat moment moet gebeuren of dat je dat ook voor een andere dag kunt bewaren. Voor je het weet ben je namelijk een uur verder met researchen en staat er alsnog geen woord op papier.

  1. Laat de boel de boel.

Maak je tijdens je schrijfdag even niet druk om het huishouden dat om aandacht roept, boodschappen die gedaan moeten worden of een professioneel bereid avondmaal.

Dat stofwolkje of die afwas liggen er morgen heus ook nog wel en het is helemaal niet erg om een keer een kant-en-klaarmaaltijd of soep met brood te eten of iets te bestellen.

10 vaardigheden die onmisbaar zijn voor een schrijver

  1. Kom op gang met ochtendpagina’s of trek schrijfsprintjes.

De druk dat je tijdens zo’n schrijfdag “moet” schrijven, kan ervoor zorgen dat je dichtklapt en geen idee meer hebt hoe je een fatsoenlijke zin op papier zet.

Dit kun je oplossen door de dag of je sessie te beginnen met ochtendpagina’s. Dit houdt in dat je met de hand 3 A4’tjes (of 6 A5’jes) volschrijft met alles wat er in je opkomt, zonder tussendoor te pauzeren. Dit kan met je verhaal te maken hebben, maar ook met je dagelijks leven. Belangrijk is dat het dus geen prachtige volzinnen hoeven te zijn en ook niet per se een doorlopend verhaal. Dit wordt ook wel freewriting genoemd.

Sommige schrijvers vinden het ook prettig om schrijfsprintjes te trekken. Hierbij zet je de wekker op een X-aantal minuten (bijvoorbeeld 10, 15 of als je de Pomodorotechniek gebruikt 25). Gedurende die minuten schrijf je ook lekker door, waarna je jezelf een korte pauze gunt.

Wat ook kan helpen, is om je laatst geschreven scène eerst te herlezen voordat je aan de slag gaat.

  1. Ga tussendoor even wandelen.

Wandelen is een perfecte schrijfontwijkende activiteit. Je kunt het namelijk gebruiken om inspiratie op te doen.

Of zoals hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zegt in de Ommetje-app van de Hersenstichting: ‘Wist je dat een ommetje heel goed is om helder na te denken en tot goede ideeën te komen? Niet gek dus dat filosofen dagelijks een wandeling maken.’

Zelf maak ik elke dag een ommetje en deze tijd gebruik ik regelmatig om na te denken over mijn verhalen.

5-dingen-wandelen

Is het gelukt om een volledige schrijfdag te blokkeren, dan kun je deze dag misschien ook gebruiken om te ontdekken op welk moment van de dag je je het beste kunt concentreren. Wanneer heb je de meeste focus en stromen de zinnen het makkelijkst uit je toetsenbord? Zodra je dit van jezelf weet, kun je hier rekening mee houden bij het inplannen van je volgende schrijfsessies.

Zelf ben ik bijvoorbeeld geen avondschrijver. Als het echt moet (zoals tijdens NaNoWriMo), dan doe ik het, maar vaak duurt het schrijven van een scène dan langer dan wanneer ik aan het eind van de middag of in het weekend schrijf. Wat ik wel weer graag doe, is voor het slapengaan nog even brainstormen.

Hoe ziet jouw ideale schrijfdag eruit? Wat mag er op zo’n dag echt niet ontbreken? Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven