Hoe heilig is jouw hoofdpersoon?

Deel 6: Boosheid

In deze blogreeks:
Deel 1: Hoogmoed
Deel 2: Hebzucht
Deel 3: Wellust
Deel 4: Jaloezie
Deel 5: Vraatzucht
Deel 6: Boosheid
Deel 7: Luiheid

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Hoogmoed
Deel 2: Hebzucht
Deel 3: Wellust
Deel 4: Jaloezie
Deel 5: Vraatzucht
Deel 6: Boosheid
Deel 7: Luiheid

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw personages altijd beleefd, nooit jaloers op hun vrienden, helpen ze oude vrouwtjes met oversteken, zijn ze dol op dieren en gedragen ze zich kuis en bescheiden?

Oké, tijd voor een flinke dosis zondigheid.

Want zou jij je herkennen in een hoofdpersoon die nooit iets fout doet? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan dit heilige boontje?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?

In deze blogreeks: hoe je de 7 hoofdzonden kunt inzetten om jouw personages menselijker te maken. De vorige blogs gingen al over hoogmoedhebzuchtwellustjaloezie en vraatzucht. Deze keer: Boosheid.

Boosheid

Boosheid is samen met jaloezie misschien wel de zonde die soms het minst als zonde kan voelen. Er zijn immers vaak excuses te verzinnen die kwaad zijn als een gerechtvaardigde emotie doen klinken.
Het is alsof iemand je iets onvergeeflijks heeft aangedaan en een vulkaanuitbarsting de enige manier is om uiting te geven aan jouw frustraties.

Hoe geef je jouw personages een kort lontje zonder dat lezers hen meteen aanstellers vinden?

8 manieren om boosheid met beleid in te zetten:

  1. Laat je protagonist zich realiseren dat een heftige emotie zoals boosheid na een nachtje slapen vaak minder hevig voelt.

    Misschien vindt ze haar eigen reactie opeens ook wel wat overdreven en lukt het haar om de situatie een beetje te relativeren.

  2. Is jouw protagonist niet zo vergevingsgezind? Gun haar dan tijd om te genezen van haar boosheid. Laat haar af en toe een vinnige opmerking maken tegen de persoon in kwestie, of hem/haar een tijdje negeren of ontwijken. Misschien kruipt ze juist wel in haar schulp in plaats van de confrontatie te zoeken?

  3. Laat je protagonist een gefundeerde reden hebben voor haar woede. Zorg dat het niet als een excuus voelt maar als een gegrond ‘waarom’.

    Is haar partner voor de zoveelste keer zijn/haar beloften niet nagekomen? Betrapt ze hem/haar met een ander? Heeft de antagonist haar geliefde of puppy vermoord? Breng de reden voor haar boosheid zo dat de lezer begrip kan opbrengen.

  4. Denk na over de manier waarop je jouw protagonist kwaad laat zijn. Iemand (al dan niet impulsief) uitschelden of fysiek aanvallen komt wellicht minder prettig op een lezer over dan wanneer je personage uit nijd haar mond houdt.

    Of pakt ze het subtieler aan, door iemand achter zijn/haar rug om zwart te maken? Wacht ze op het juiste moment om hem/haar terug te pakken? Staat het woord ‘wraak’ in haar woordenboek?

  5. Laat je protagonist boos worden vanwege een (jeugd)trauma. Zij associeert de trigger van haar boosheid met traumatische ervaringen en herinneringen.

    Als ze bijv. zelf in haar jeugd mishandeld of misbruikt is, kan ze heftig reageren wanneer ze ziet/hoort dat een ander kind hetzelfde meemaakt.

  6. Zorg dat je protagonist de gevolgen van haar opvliegende gedrag voelt. Laat het bijv. haar reputatie schaden of laat haar zelfs gearresteerd worden omdat ze iemand is aangevlogen.

  7. Laat je protagonist haar boosheid inzetten om zelf meer haar best te doen in het bereiken van haar doelen. Laat haar haar gevoel van onrecht gebruiken als motivator.

  8. Laat je protagonist op een humoristische manier geconfronteerd worden met haar boze gevoelens. Bijv. doordat een goede vriend(in) haar uitbarsting weet af te zwakken door haar situatie te vergelijken met écht ernstige gebeurtenissen.
Zijn jouw personages wel eens boos? En hoe zorg je er dan voor dat zij niet meteen gezien worden als opvliegende eikels of aanstellers?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Tijdens het volgende deel van deze blogreeks gaan we kijken naar de zonde luiheid.

Scroll naar boven