Hoe akelig is jouw antagonist?

Deel 1: Wijsheid

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw antagonisten altijd boze eikels, jaloers op de protagonist, gemeen tegen dieren en beroven ze oude vrouwtjes?
Oké, tijd voor een flinke dosis deugden.
Want zou jij het geloofwaardig vinden als een slechterik alleen maar slecht is? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan haar stereotype karakter?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?
In deze blogreeks: hoe je de 7 klassieke deugden kunt inzetten om jouw antagonisten geliefder te maken. Met als eerste deugd: Wijsheid.

Wat zijn deugden eigenlijk? Het zijn persoonlijke kwaliteiten of eigenschappen die door de samenleving als positief worden gezien. Ze zijn ons moreel kompas. Het mooie is dat deugden zijn aan te leren. Ze kunnen je personages helpen bij hun persoonlijke groei.

Wijsheid

De deugd wijsheid wordt ook wel omschreven als voorzichtigheid of verstandigheid.
Terwijl jouw protagonist misschien niet altijd de slimste beslissingen neemt als het gaat om haar eigen toekomst en die van haar geliefden, is de antagonist heel goed in staat om op een slimme manier haar doel tegemoet te treden.

Hoe zorg je ervoor dat jouw slechteriken de helden tegenwerken maar toch sympathie opwekken door middel van een vleugje wijsheid?

8 manieren om wijsheid in te zetten:

  1. Leg de protagonist en antagonist eenzelfde dilemma voor maar laat later blijken dat de antagonist de slimste weg heeft gekozen.


    Dat kan de weg zijn die tot het beste resultaat leidt (met de minste negatieve consequenties) maar ook de weg die de minste extra obstakels of tijdverlies oplevert.

  2. Introduceer je antagonist als een type ‘wijze oude man/vrouw’, een mentor voor de protagonist. Laat pas later blijken dat hij/zij je hoofdpersoon al die tijd tegen probeert te werken, of dat hun doelen haaks op elkaar staan.

  3. Laat je protagonist op het roekeloze af een avontuur aangaan terwijl de antagonist eerst rustig nadenkt wat de beste strategie is. Zorg dat de lezer inziet dat de aanpak van de antagonist slimmer is.

  4. Laat je protagonist inzien welke positieve consequenties de antagonist ondervindt door haar wijsheid, voorzichtigheid of verstandigheid.

    Laat je hoofdpersoon dit inzicht eventueel gebruiken om zichzelf te ontwikkelen.

  5. Laat je protagonist en antagonist samenwerken om een gezamenlijke vijand te bestrijden. Laat de antagonist degene zijn die met de beste oplossing komt om deze vijand te verslaan.

  6. Zorg dat de wijsheid van je antagonist niet arrogant of wijsneuzerig overkomt. Zorg eerder dat het bij de protagonist en de lezer een reactie van ontzag of respect oproept zoals ‘dat is slim bedacht’ of ‘dat ik daar zelf niet op gekomen ben’.

  7. Laat je protagonist (en de lezer) op een humoristische manier geconfronteerd worden met de verstandigheid van de antagonist, of liever gezegd: met haar eigen onverstandigheid vergeleken met die van haar tegenspeler.

  8. Laat je antagonist de protagonist steeds een stapje voor zijn. Hierdoor blijft wat de protagonist wil bereiken iedere keer net buiten haar bereik.
Zijn jouw slechteriken wel eens verstandiger dan jouw helden? En hoe zorg je er dan voor dat zij niet meteen gezien worden als irritante wijsneuzen?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Tijdens het volgende deel van deze blogreeks gaan we kijken naar de deugd rechtvaardigheid.

PPS Lees ook de blogreeks over zonden voor je protagonist, met als eerste zonde: Hoogmoed.

Scroll naar boven