Hoe akelig is jouw antagonist?

Deel 2: Rechtvaardigheid

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw antagonisten altijd boze eikels, jaloers op de protagonist, gemeen tegen dieren en beroven ze oude vrouwtjes?
Oké, tijd voor een flinke dosis deugden.
Want zou jij het geloofwaardig vinden als een slechterik alleen maar slecht is? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan haar stereotype karakter?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?
In deze blogreeks: hoe je de 7 klassieke deugden kunt inzetten om jouw antagonisten geliefder te maken. Het vorige deel ging over wijsheid. Deze keer: Rechtvaardigheid.

Wat zijn deugden eigenlijk? Het zijn persoonlijke kwaliteiten of eigenschappen die door de samenleving als positief worden gezien. Ze zijn ons moreel kompas. Het mooie is dat deugden zijn aan te leren. Ze kunnen je personages helpen bij hun persoonlijke groei.

Rechtvaardigheid

De deugd rechtvaardigheid wordt ook wel omschreven als rechtschapenheid. Het houdt in dat je personages eerlijk en oprecht zijn. Ze handelen bijv. in overeenstemming met het recht.
Terwijl jouw protagonist misschien niet altijd de meest koosjere motieven heeft, is de antagonist heel goed in staat om op een eerlijke manier te handelen.

Hoe zorg je ervoor dat jouw slechteriken de helden tegenwerken maar toch sympathie opwekken door middel van een vleugje rechtvaardigheid?

5 manieren om rechtvaardigheid in te zetten:

  1. Geef de antagonist een sympathiek motief voor het dwarsbomen van de protagonist. Laat het geen egoïstische drijfveer zijn die haar doet besluiten in de weg te lopen.

    Misschien is het juist wel de protagonist die in eerste instantie een doel nastreeft dat met name voor haarzelf (en niet zozeer voor haar omgeving) een positief effect heeft. Ze kan wat dat betreft iets leren van de antagonist.

  2. Laat je antagonist opkomen voor de zwakkeren omdat zij voor wat voor reden dan ook hun eigen rechten niet kunnen behartigen.

    Dit kan een (ziek) familielid zijn, een vriend, een kind, een dier dat niet voor zichzelf kan spreken. Het is jammer voor de protagonist dat deze zwakkere toevallig een tegengesteld doel heeft.

  3. Laat je antagonist alleen degenen straffen die zij als schuldigen ziet. Zorg dat zij toevallige omstanders of geliefden van de hoofdpersoon niet in haar strijd tegen de protagonist betrekt.

  4. Laat je antagonist eerlijk zijn tegen de protagonist waarom zij haar tegenwerkt. Laat haar geen smoesjes verzinnen of net doen alsof zij helemaal geen tegengesteld doel heeft aan dat van je hoofdpersoon.

  5. Laat je antagonist een betrouwbare partner zijn. Bijv. als de protagonist en antagonist samen moeten werken wanneer zij het opnemen tegen een gezamenlijke tegenstander.
Zijn jouw slechteriken wel eens rechtvaardiger dan jouw helden? En gebruik je dit dan als les voor jouw protagonist?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Tijdens het volgende deel van deze blogreeks gaan we kijken naar de deugd gematigdheid.

PPS Lees ook de blogreeks over zonden voor je protagonist, met als eerste zonde: Hoogmoed.

Scroll naar boven