Hoe akelig is jouw antagonist?

Deel 3: Gematigdheid

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw antagonisten altijd boze eikels, jaloers op de protagonist, gemeen tegen dieren en beroven ze oude vrouwtjes?
Oké, tijd voor een flinke dosis deugden.
Want zou jij het geloofwaardig vinden als een slechterik alleen maar slecht is? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan haar stereotype karakter?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?
In deze blogreeks: hoe je de 7 klassieke deugden kunt inzetten om jouw antagonisten geliefder te maken. De vorige delen gingen over wijsheid en rechtvaardigheid. Deze keer: Gematigdheid.

Wat zijn deugden eigenlijk? Het zijn persoonlijke kwaliteiten of eigenschappen die door de samenleving als positief worden gezien. Ze zijn ons moreel kompas. Het mooie is dat deugden zijn aan te leren. Ze kunnen je personages helpen bij hun persoonlijke groei.

Gematigdheid

De deugd gematigdheid wordt ook wel omschreven als zelfbeheersing of matigheid.
Terwijl jouw protagonist zich tijdens haar missie misschien niet altijd kan beheersen, is de antagonist heel goed in staat om de controle te behouden om haar doel te bereiken.

Hoe zorg je ervoor dat jouw slechteriken de helden tegenwerken maar toch sympathie opwekken door middel van een vleugje gematigdheid?

5 manieren om gematigdheid in te zetten:

  1. Geef je antagonist een kalmer karakter dan je protagonist. In tijden van oorlog kan het al lastig zijn om beheerst te reageren, maar om de vrede te bewaren, kan zelfbeheersing al helemaal essentieel zijn.

    Misschien is jouw hoofdpersoon wel degene die onenigheden uitvergroot, terwijl je antagonist het liefst conflicten uit de weg gaat.

  2. Maak van je antagonist een fit personage dat zich niet laat verleiden door eet-, drank-, rook-, drugs- of andere verslavingen. Zij is juist iemand die gezond leeft en een evenwichtig karakter heeft.

    Terwijl je protagonist op absurde tijden fastfood wegspoelt met bier, houdt je antagonist ervan om in de sportschool een bakje kwark met blauwe bessen te eten. 😉

  3. Dat evenwichtige karakter zorgt er bovendien voor dat je antagonist zich niet zo snel van de wijs laat brengen. Een tegenslag ziet zij als een leermoment, ergens gefrustreerd door raken overkomt haar zelden.

  4. Zorg dat je antagonist meer zelfkennis heeft dan je protagonist. Zij weet wat haar sterke en zwakke punten zijn, waardoor zij bedachtzaam op situaties kan reageren.

  5. Laat je antagonist niet gevoelig zijn voor hebzucht en ambities. Misschien is het je protagonist die graag promotie zou maken, maar krijgt de antagonist de functie hoewel zij daar eigenlijk weinig waarde aan hecht.
Gedragen jouw slechteriken zich gematigder dan jouw helden? En gebruik je dit dan als les voor jouw protagonist?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Tijdens het volgende deel van deze blogreeks gaan we kijken naar de deugd moed.

PPS Lees ook de blogreeks over zonden voor je protagonist, met als eerste zonde: Hoogmoed.

Scroll naar boven