Hoe akelig is jouw antagonist?

Deel 7: Naastenliefde

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw antagonisten altijd boze eikels, jaloers op de protagonist, gemeen tegen dieren en beroven ze oude vrouwtjes?
Oké, tijd voor een flinke dosis deugden.
Want zou jij het geloofwaardig vinden als een slechterik alleen maar slecht is? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan haar stereotype karakter?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?
In deze blogreeks: hoe je de 7 klassieke deugden kunt inzetten om jouw antagonisten geliefder te maken. De vorige delen gingen over wijsheidrechtvaardigheidgematigdheidmoedgeloof en hoop. Deze keer: Naastenliefde.

Wat zijn deugden eigenlijk? Het zijn persoonlijke kwaliteiten of eigenschappen die door de samenleving als positief worden gezien. Ze zijn ons moreel kompas. Het mooie is dat deugden zijn aan te leren. Ze kunnen je personages helpen bij hun persoonlijke groei.

Naastenliefde

De deugd naastenliefde betekent uiteraard liefde voor de medemens. Voor je personages kun je dit natuurlijk ook uitbreiden naar dieren of de natuur.
Waar het bij naastenliefde vooral om gaat is dat het welzijn van degenen die belangrijk voor je hoofdpersonen zijn voor hen een prioriteit is. Dat kunnen bekenden van hen zijn, maar ook een specifieke groep zoals ouderen, zieken of kinderen.
Terwijl jouw protagonist tijdens haar missie misschien het welbevinden van anderen wel eens uit het zicht verliest omdat ze vooral met zichzelf bezig is, is de antagonist een toonbeeld van liefdadigheid.

Hoe zorg je ervoor dat jouw slechteriken de helden tegenwerken maar toch sympathie opwekken door middel van een vleugje naastenliefde?

5 manieren om naastenliefde in te zetten:

  1. Laat je antagonist in haar vrije tijd vrijwilliger zijn bij een goed doel. De mogelijkheden zijn eindeloos.

    Denk aan dichtbij huis zoals de plaatselijke voedselbank, een verzorgingstehuis of een dierenasiel. Of aan verder weg, zoals organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingslanden.

    Wie weet is jouw slechterik overdag wel een CliniClown en ‘s nachts een moordlustige ‘It’?

  2. Laat het motief van je antagonist om je protagonist dwars te zitten voortkomen uit naastenliefde. Je held realiseert het zich misschien in eerste instantie niet, maar de slechterik handelt echt niet alleen maar op deze manier om irritant te zijn.

  3. Laat je antagonist een liefdevolle mantelzorger zijn. Laat haar dat met overtuiging doen, niet omdat het niet anders kan.

  4. Laat je antagonist in haar privéleven een liefdevol persoon zijn. Heeft ze een schattige puppy die ze vertroetelt, voorziet ze in het levensonderhoud van haar ouders of geeft ze een buurjongetje huiswerkbegeleiding?

  5. Laat je antagonist liefde tonen tegenover de protagonist. Heeft zij de held gedwarsboomd maar voelt ze zich daar schuldig over? Probeert ze het weer goed te maken? Of heeft ze stiekem zelfs diepere gevoelens voor haar?
Tonen jouw slechteriken meer naastenliefde dan jouw helden? En gebruik je dit dan als les voor jouw protagonist?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Lees alle blogs over deugden en zonden voor je antagonisten en protagonisten terug.

Scroll naar boven