Hoe akelig is jouw antagonist?

Deel 4: Moed

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw antagonisten altijd boze eikels, jaloers op de protagonist, gemeen tegen dieren en beroven ze oude vrouwtjes?
Oké, tijd voor een flinke dosis deugden.
Want zou jij het geloofwaardig vinden als een slechterik alleen maar slecht is? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan haar stereotype karakter?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?
In deze blogreeks: hoe je de 7 klassieke deugden kunt inzetten om jouw antagonisten geliefder te maken. De vorige delen gingen over wijsheidrechtvaardigheid en gematigdheid. Deze keer: Moed.

Wat zijn deugden eigenlijk? Het zijn persoonlijke kwaliteiten of eigenschappen die door de samenleving als positief worden gezien. Ze zijn ons moreel kompas. Het mooie is dat deugden zijn aan te leren. Ze kunnen je personages helpen bij hun persoonlijke groei.

Moed

De deugd moed wordt ook wel omschreven als sterkte, vasthoudendheid, standvastigheid of focus. Het is de tegenhanger van lafheid, maar ook van de zonde luiheid.
Terwijl jouw protagonist tijdens haar missie misschien niet altijd de dapperste is, is de antagonist vastberaden om haar doel te bereiken, hoe spannend of pijnlijk de weg ernaartoe ook is.

Hoe zorg je ervoor dat jouw slechteriken de helden tegenwerken maar toch sympathie opwekken door middel van een vleugje moed?

6 manieren om moed in te zetten:

  1. Laat de slechterik een keer de held zijn door de moed van de antagonist een altruïstisch randje te geven.

    Zorg bijv. dat ze zich niet alleen in gevaarlijke situaties stort uit eigenbelang maar laat haar opkomen voor de belangen van iemand of iets die dat zelf niet kan.

  2. Zorg dat je antagonist zich niet laat afschrikken door intimidatie van de protagonist of een derde partij.

    Geef je protagonist en antagonist bijv. een gezamenlijke tegenstander van wie de protagonist erg onder de indruk is maar door wie de antagonist zich niet van haar doel laat afleiden.

    Of nog gekker: laat de slechterik de held in eerste instantie uit een benarde positie redden, omdat ze haar hulp of kennis bijv. later nog nodig heeft.

  3. Laat je antagonist bereid zijn lichamelijke of geestelijke pijn te ervaren bij het bereiken van haar grote verlangen. Wellicht raakt ze gewond of moet ze zien om te gaan met de angst dat ze een geliefde zou kunnen verliezen.

  4. Geef niet alleen de protagonist enkele tegenslagen te verduren bij het bereiken van haar doel, maar laat ook de antagonist voelen hoe het is om niet meteen te krijgen waar ze op uit is. Dankzij haar moed zal ze het er daarna natuurlijk niet bij laten zitten.

  5. Laat je protagonist in het begin nog een beetje angstig zijn om de confrontatie aan te gaan met de obstakels die haar pad kruisen. Laat de moed van de antagonist voor haar een voorbeeld zijn.

  6. Creëer contrast tussen de protagonist en de antagonist waarbij je hoofdpersoon in het begin vooral praat over de grote plannen die zij heeft terwijl de antagonist aan de hand van concrete daden laat blijken dat zij serieus is.
Gedragen jouw slechteriken zich wel eens moediger dan jouw helden? En gebruik je dit dan als les voor jouw protagonist?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Tijdens het volgende deel van deze blogreeks gaan we kijken naar de deugd geloof.

PPS Lees ook de blogreeks over zonden voor je protagonist, met als eerste zonde: Hoogmoed.

Scroll naar boven