Hoe heilig is jouw hoofdpersoon?

Deel 7: Luiheid

In deze blogreeks:
Deel 1: Hoogmoed
Deel 2: Hebzucht
Deel 3: Wellust
Deel 4: Jaloezie
Deel 5: Vraatzucht
Deel 6: Boosheid
Deel 7: Luiheid

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Hoogmoed
Deel 2: Hebzucht
Deel 3: Wellust
Deel 4: Jaloezie
Deel 5: Vraatzucht
Deel 6: Boosheid
Deel 7: Luiheid

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw personages altijd beleefd, nooit jaloers op hun vrienden, helpen ze oude vrouwtjes met oversteken, zijn ze dol op dieren en gedragen ze zich kuis en bescheiden?

Oké, tijd voor een flinke dosis zondigheid.

Want zou jij je herkennen in een hoofdpersoon die nooit iets fout doet? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan dit heilige boontje?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?

In deze blogreeks: hoe je de 7 hoofdzonden kunt inzetten om jouw personages menselijker te maken. De vorige blogs gingen al over hoogmoedhebzuchtwellustjaloezievraatzucht en boosheid. Deze keer: Luiheid.

Luiheid

Luiheid, de zevende en laatste zonde waar we mee aan de slag gaan, wordt gekenmerkt door passiviteit. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in de vorm van gemakzucht, lusteloosheid, traagheid, onverschilligheid of gebrek aan betrokkenheid.
Hoewel het er voor de buitenwereld op kan lijken, is luiheid natuurlijk niet hetzelfde als depressiviteit.

Hoe maak je jouw personages lui zonder dat lezers zich je hele boek aan hen gaan ergeren?

7 manieren om luiheid met beleid in te zetten:

  1. Laat je protagonist lusteloos zijn doordat zij voor niets echt een passie voelt. Hierin kan zij een ontwikkeling doormaken, bijv. doordat ze eindelijk ontdekt wat ze belangrijk vindt in het leven.

  2. Laat je protagonist de consequenties voelen van haar gemakzucht. Laat haar bijv. altijd net te lang in bed liggen waardoor ze de rest van haar dag achter de feiten aanloopt. Ze komt te laat voor een vergadering, ze mist de trein, de ontknoping van haar favoriete serie, de kus op de bruiloft van haar beste vriend(in).

    Laat haar voelen dat ze kansen voor een leuker leven laat liggen. Omdat deze kansen al door iemand anders zijn weggekaapt, ze mooie momenten mist, of omdat anderen zich beginnen te ergeren aan haar gedrag.

  3. Laat het lijken alsof je protagonist niet betrokken is bij haar omgeving vanwege een (jeugd)trauma. Zij zet haar onverschilligheid in uit zelfbescherming, omdat ze in het verleden bijv. veel leed heeft moeten doorstaan toen ze zich vol passie op iets of iemand stortte.

  4. Laat je protagonist passief zijn omdat zij bang is hoe haar leven eruit zal zien als zij actie onderneemt. Misschien gunt ze het zichzelf niet en is haar passiviteit een vorm van zelfsabotage.

  5. Laat je protagonist lusteloos zijn door omstandigheden die we allemaal herkennen. Bijvoorbeeld door stress in de privésfeer, door een studie of op het werk.

  6. Laat je protagonist op een humoristische manier geconfronteerd worden met haar luiheid. Bijvoorbeeld door haar te laat op te laten staan waardoor ze per ongeluk met haar pyjamabroek of pantoffels naar haar werk vertrekt omdat ze in alle haast dacht al volledig aangekleed te zijn.

  7. Laat je protagonist een positief voorbeeld zijn van luiheid. Het ‘druk, druk, druk’ hebben wordt tegenwoordig vaak als iets gezien om trots op te zijn terwijl het eigenlijk helemaal niet gezond is.

    Misschien is jouw hoofdpersoon juist wel heel goed in een balans vinden tussen werk en privé, en geniet zij met volle teugen van haar momenten van ontspanning.
Zijn jouw personages wel eens lui of onverschillig? En hoe zorg je er dan voor dat de lezer je boek niet gefrustreerd weglegt vanwege alle passiviteit?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Tijdens het volgende deel van deze blogreeks gaan we niet meer kijken naar zondes, maar naar deugden! Ze kunnen je helpen om je antagonisten geliefder te maken. Met als eerste deugd: Wijsheid.

Scroll naar boven