Hoe heilig is jouw hoofdpersoon?

Deel 5: Vraatzucht

In deze blogreeks:
Deel 1: Hoogmoed
Deel 2: Hebzucht
Deel 3: Wellust
Deel 4: Jaloezie
Deel 5: Vraatzucht
Deel 6: Boosheid
Deel 7: Luiheid

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Hoogmoed
Deel 2: Hebzucht
Deel 3: Wellust
Deel 4: Jaloezie
Deel 5: Vraatzucht
Deel 6: Boosheid
Deel 7: Luiheid

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw personages altijd beleefd, nooit jaloers op hun vrienden, helpen ze oude vrouwtjes met oversteken, zijn ze dol op dieren en gedragen ze zich kuis en bescheiden?

Oké, tijd voor een flinke dosis zondigheid.

Want zou jij je herkennen in een hoofdpersoon die nooit iets fout doet? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan dit heilige boontje?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?
In deze blogreeks: hoe je de 7 hoofdzonden kunt inzetten om jouw personages menselijker te maken. De vorige blogs gingen al over hoogmoed, hebzucht, wellust en jaloezie. Deze keer: Vraatzucht.

Vraatzucht

Vraatzucht kan zich bij onszelf en dus ook bij personages uiten in een obsessie voor eten, drinken of consumeren in het algemeen.
Je denkt daarbij waarschijnlijk automatisch aan het te veel van iets nuttigen of kopen, maar het kan net zo goed zijn dat de balans doorslaat naar te weinig, zoals bij extreem diëten.

Hoe maak je je personages vraatzuchtig zonder lezers hun begrip en inlevingsvermogen voor hen kwijt te laten raken?

9 manieren om vraatzucht met beleid in te zetten:

  1. Laat je protagonist buitensporig veel eten of juist geen hap door haar keel krijgen vanwege een (jeugd)trauma. Zij associeert eten met traumatische ervaringen en herinneringen en vindt het daarom moeilijk een gezonde relatie te onderhouden met voedsel.

  2. Laat je protagonist worstelen met een grote of kleinere verslaving: alcohol, drugs, gamen, seks, voedsel, medicijnen of iets luchtigers zoals kleinere hoeveelheden koekjes, drop of chocola.

    Natuurlijk kun je ook denken aan dingen als te veel geld uitgeven aan schoenen of de nieuwste gadgets.

  3. Laat je protagonist vasten uit solidariteit met de miljoenen mensen die doodgaan van de honger. Misschien heeft zij in een ontwikkelingsland met eigen ogen gezien hoe schrijnend hun situatie is en voelt zij zich schuldig.

  4. Laat je protagonist in hongerstaking gaan om een goed doel te steunen of uit onmacht om haar eigen situatie. Is ze bijv. tegen haar zin uitgehuwelijkt of opgesloten? Of is ze een puber die niet met haar ouders naar de andere kant van de wereld wil verhuizen?

  5. Laat je protagonist gedwongen hongerlijden of juist volgepropt worden.

    Iemand anders wil bijv. invloed uitoefenen op haar uiterlijk omdat ze model wil worden. Of misschien heeft diegene wel een ander schoonheidsideaal dan jouw protagonist. Wat dacht je van ‘feederism’: mensen die hun partners het liefst zoveel mogelijk zien aankomen?

    Je protagonist kan gechanteerd of geïntimideerd worden dat hun (professionele of persoonlijke) relatie wordt verbroken als ze niet aan de eisen voldoet.

  6. Laat je protagonist betrapt worden op vraatzuchtig gedrag (te veel of te weinig) en dat haar reputatie schaden.

  7. Laat je protagonist ongewenst afvallen, omdat zij te weinig geld heeft voor alle primaire levensbehoeften. Wellicht gaat zij naar de voedselbank, maar eet ze zelf alsnog te weinig om haar kinderen meer te kunnen geven. Of ze voelt zich te trots om naar de voedselbank te gaan.

  8. Laat je protagonist een voorbeeld zijn van body positivity. Die paar pondjes te veel hebben voor haar geen nadelige gevolgen. Ze zit juist heerlijk in haar vel.

  9. Als je het aandurft om je in zo’n lastig thema te verdiepen: laat je protagonist lijden aan boulimia nervosa of anorexia nervosa. Praat natuurlijk met ervaringsdeskundigen om de bijbehorende gevoelens realistisch te kunnen beschrijven.
Zijn jouw personages wel eens vraatzuchtig? En hoe zorg je er dan voor dat zij niet meteen gezien worden als vetzakken of aanstellers?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Tijdens het volgende deel van deze blogreeks gaan we ons verdiepen in de zonde boosheid.

Scroll naar boven