10 tips voor het creëren
van geloofwaardige personages

10 tips voor het creëren van geloofwaardige personages

Tips voor het creëren van geloofwaardige personages

Geloofwaardige personages zijn onmisbaar als je een verhaal wilt schrijven waarin je lezers zich kunnen inleven, zodat ze emotioneel betrokken raken en móéten weten hoe het met je hoofdpersoon afloopt.

Ben je nog niet tevreden over de geloofwaardigheid van jouw personages, ga dan aan de slag met deze 10 tips.

10 tips voor het creëren van geloofwaardige personages:

  1. Maak van je personages geen Mary Sue.

Een Mary Sue is een personage dat te perfect is. Het kan zowel een man als een vrouw zijn. Waar het om gaat, is dat hij/zij geloofwaardigheid verliest doordat hij/zij simpelweg te slim, te aardig, te heroïsch of te kundig is.

In het echte leven is niemand perfect; een menselijk personage met wie je lezers kunnen meeleven en in wie ze zich kunnen herkennen, is dat dus ook niet.

Lees ook: Blogreeks over zonden en deugden

  1. Geef je personages zowel sterke als zwakke karaktereigenschappen.

In plaats van een Mary Sue te creëren, kun je je personages beter fouten laten maken en hen kwetsbaarheden geven.

Misschien is jouw hoofdpersoon wel een chef-kok in de dop die superlief is voor haar oma, maar ze wordt geloofwaardiger als ze daarnaast ook een kort lontje heeft en op foute mannen valt. 😉

Lees ook: Gebreken die jouw personages menselijker maken

  1. Geef je personages een of meerdere doelen.

Als je hoofdpersoon geen doel heeft, wordt het waarschijnlijk een kort verhaal. Je lezers willen weten wat je personages graag willen bereiken en of dat ze wel of niet lukt.

Gedurende het verhaal kan het belangrijkste doel van je protagonist veranderen, omdat haar kijk op de wereld verandert of omdat er iets op haar pad komt wat veel interessanter of urgenter is.

Lees ook: Hoe kies je de held van je verhaal?

  1. Maak duidelijk wat je personages motiveert.

Waarom wil je hoofdpersoon dit specifieke doel bereiken? Denkt ze dat het haar problemen zal oplossen, hoopt ze er gelukkiger door te worden, is het een kwestie van leven en dood?

Het doel van je protagonist kan bizar of zelfs buitenaards zijn, als het voor je lezers duidelijk is welke motivatie erachter schuilgaat, is alles wat ze doet en laat om dit doel te bereiken een stuk makkelijker te geloven.

Lees ook: Geloofwaardige personages: wat motiveert hen?

  1. Zorg dat je personages consistent zijn in hun gedrag.

Een hoofdpersoon kan een ontwikkeling doormaken gedurende het verhaal. Toch is het belangrijk voor de geloofwaardigheid om haar gedrag en emotionele reacties consistent te houden.

Als de protagonist in het ene hoofdstuk niet durft in te grijpen wanneer haar beste vriendin wordt uitgescholden door een paar pestkoppen, zou het gek zijn als ze een hoofdstuk later wel heldhaftig voor een vreemde opkomt die in elkaar wordt geslagen.

Bedenk wat normaal gedrag is voor je personages en of dit bijvoorbeeld ook wordt beïnvloed door emotionele wonden.

Lees ook: 7 categorieën emotionele wonden

  1. Geef je personages zowel externe als interne conflicten.

Wanneer een hindernis op het pad van je hoofdpersoon wordt gevormd door een kracht die buiten haarzelf ligt, spreken we van een extern conflict. Dit zijn bijvoorbeeld de conflicttypes mens versus een ander mens, mens versus de natuur of mens versus de maatschappij.

Wanneer de hoofdpersoon het moet opnemen tegen haar eigen (tegenstrijdige) gevoelens, gedachten, gewoonten en zwakten, spreken we van een intern conflict. Dit is het conflicttype mens versus zichzelf.

In het echte leven worden we geconfronteerd met beide typen conflicten, het zou geloofwaardig zijn als dit bij je personages ook het geval is.

Lees ook: Conflicten: intern versus extern

  1. Denk goed na over de backstory / het verleden van je personages.

Het is lastig om je hoofdpersoon geloofwaardig over te laten komen als je lezers het gevoel hebben dat je personage vóór dit verhaal nog helemaal niet bestond. Ze heeft geen verleden waardoor ze is geworden tot wie ze nu is, ze was er gewoon opeens.

Hoewel je je lezers echt niet hoeft te vervelen met alle details over haar geboorte tot aan nu, is het wel verstandig als je zelf goed op de hoogte bent van belangrijke gebeurtenissen en de leefsituatie van je protagonist.

Lees ook: Hoe verwerk je op een subtiele manier backstory in je verhaal?

  1. Bepaal of je een statisch of dynamisch personage wilt creëren.

Dynamisch personage: een personage dat verandert, een persoon die een ontwikkeling doormaakt gedurende het verhaal.

Statisch personage: een niet-veranderend personage, een persoon die geen ontwikkeling doormaakt gedurende het verhaal.

Hoofdpersonen zijn vaak dynamisch, omdat dit interessant kan zijn voor het verhaal, maar dat hoeft niet per se. Het is vooral belangrijk voor de geloofwaardigheid als jij als schrijver zelf bewust hebt nagedacht of je personages aan het begin van het verhaal dezelfde keuzes zouden maken als aan het eind en zo niet, of het voor de lezers duidelijk is wat er voor hen is veranderd.

Lees ook: Personages: rond versus plat en dynamisch versus statisch

  1. Zorg dat de communicatiestijl en het gedrag van je personages bij hun leeftijd en persoonlijkheid past.

Een kind van drie dat prachtige volzinnen met moeilijke woorden uitspuugt, is niet erg geloofwaardig. Ook een verlegen personage dat opeens alle aandacht naar zich toe trekt om een uitbundig betoog te houden, is dat niet.

Vraag je af of het gedrag en de persoonlijkheid van je personages bij elkaar passen. Dit kan tot uiting komen in de manier waarop iemand praat, maar ook in haar manier van lopen of in opvallende tics die ze heeft.

Lees ook: https://backwords.eu/blog/hoe-maak-je-een-karakterprofiel/

  1. Doe research naar de dagbesteding en achtergrond van je personages.

Of je hoofdpersoon nu astronaut, hotelschoolstudent of vakkenvuller is, zorg dat je op de hoogte bent van het reilen en zeilen van haar dagbesteding. Verdiep je in haar opleiding of beroep, haar eventuele religie of sport, haar hobby’s en tradities.

Als je op een subtiele manier laat blijken dat je weet waar je het over hebt, komen je personages automatisch geloofwaardiger over.

Lees ook: Waarom je de beroepen voor je personages bewust zou moeten kiezen

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat de personages die je creëert geloofwaardig zijn? Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven