Wie is de Mol?
10 lessen die wij als schrijvers kunnen trekken uit deze tv-whodunit

Gepubliceerd: 9 maart 2019
Als je in Nederland woont, zal het je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: vanavond (9 maart 2019) is de finale van Wie is de Mol? 2019. Maar wat kunnen wij als schrijvers eigenlijk leren van deze populaire tv-whodunit?
In het kort
Een van de kandidaten is echter de mol: een saboteur die juist probeert te voorkomen dat er geld wordt verdiend. De kandidaten moeten dus niet alleen hun best doen om de pot te spekken, ze moeten elkaar ook in de gaten houden om erachter te komen wie de mol is.
10 Wie is de Mol?-lessen voor schrijvers:
- We zijn pas begaan met het lot van kandidaten als we hen hebben leren kennen.
En nu niet allemaal in je volgende boek de grappige beste vriend van je hoofdpersoon vermoorden, hè? 😉
- Settings helpen om kandidaten te leren kennen.
Als je jouw personages in een setting plaatst waar ze nog nooit geweest zijn, hoe zouden ze dan reageren? Zouden ze er alles aan doen om zo snel mogelijk een nieuwe taal te leren? Zouden ze zich aanpassen of juist afzetten tegen deze nieuwe wereld?
- Opdrachten helpen om kandidaten te leren kennen.
En is hun eerste reactie in een bedreigende situatie vluchten of vechten?
- Mollende kandidaten en fanatieke mollen.
Dit houdt een verhaal niet alleen interessant, je daagt de lezer er ook mee uit om actief op zoek te gaan naar de juiste boosdoener.
- Valse aanwijzingen.
Tot het dubbel bluf blijkt te zijn. Of toch niet? Als je niet oppast kunnen (valse) aanwijzingen tot totale verwarring leiden. 😉
- Verborgen aanwijzingen.
Een ontknoping is gewoon minder bevredigend wanneer je het idee hebt dat deze uit de lucht komt vallen. Een lezer wil wel verrast worden, maar hij moet zich niet op een verkeerde manier misleid voelen.
- Onze haat-liefdeverhouding met cliffhangers.
Cliffhangers aan het eind van hoofdstukken zijn de perfecte manier om iemand over te halen om toch nog even door te blijven lezen. Ze houden ons als lezer op het puntje van onze stoel, ze stellen ons geduld op de proef en voeden onze nieuwsgierigheid. Een bijna onmisbaar ingrediënt voor een pageturner.
- Verdriet en blijdschap gaan soms hand in hand.
Geef je lezer af en toe de kans om op adem te komen, of creëer een glimlach op zijn gezicht, zelfs als je boek een en al spanning en sensatie is.
- Uiteenlopende karakters en groepsdynamiek.
Geef je personages dus ieder hun unieke geschiedenis, dagelijks leven en karakter.
- Follow the money en drijfveren.
Zorg dat je zowel voor de belangrijkste als voor de minder prominente personages weet wat hun grote verlangen is. Dit zorgt er niet alleen voor dat hun handelingen logischer worden omdat ze een doel hebben, het helpt je ook bij de ontwikkeling van je plot.
Kijk jij Wie is de Mol? Of heb jij een ander tv-programma waar je graag schrijflessen uit trekt? Deel het binnen de besloten Facebookgroep van BackWords.
PS Ik zit op dit moment in de Sarah-maar-ik-hoop-Merel-tunnel.