10 confronterende vragen voor schrijvers
(én actiepunten)

10 confronterende vragen voor schrijvers (én actiepunten)

10 confronterende vragen voor schrijvers

Als schrijver moeten we onszelf soms confronterende vragen stellen. Ze helpen ons om onszelf uit te dagen en dieper te graven, waardoor we onze verhalen kritischer onder de loep nemen.

Hopelijk helpen de vragen in deze blog je om eerlijk naar jezelf en je werk te kijken.

Ze zijn in elk geval niet bedoeld om je te óntmoedigen, maar juist om je áán te moedigen. Om verder te groeien als schrijver. En om die avonturen die je op papier zet alleen nog maar beter te maken.

Durf jij het aan? 😉

10 confronterende vragen voor schrijvers:

  1. Schrijf ik vanuit mijn eigen stem, of probeer ik iemand anders te imiteren?

Veel schrijvers worden beïnvloed door hun favoriete auteurs, maar deze vraag daagt je uit om na te denken over jouw unieke schrijfstijl.

Ligt jouw eigen stem in je werk, of ben je (onbewust) de stem van iemand anders aan het nabootsen? Natuurlijk kun je veel leren wanneer je je laat inspireren door beroemde auteurs, maar probeer hen niet te krampachtig na te doen.

Zet deze vraag om in actie:

Analyseer wat je zo aanspreekt aan de schrijfstijl van auteur XYZ en kijk of je dit ook kan bereiken met je eigen schrijfstem.

Lees ook: Zo word je een betere schrijver – Deel 3: Prettig leesbaar schrijven

  1. Ben ik bang om risico’s te nemen in mijn verhalen?

Ga na of je jezelf tijdens het schrijven inhoudt uit angst voor kritiek of mislukking. Durf je buiten je comfortzone te treden met complexe thema’s, onvoorspelbare wendingen of onconventionele structuren?

Of speel je liever op veilig? Ben je bang dat mensen je persoonlijk aankijken en beoordelen op je schrijfwerk en op wat je personages doen?

Zet deze vraag om in actie:

Schrijf een scène die qua inhoud ver van je afstaat (laat je hoofdpersoon iets doen waar je je voor schaamt, iets wat je bang maakt of iets waar je van walgt) en wees er tóch trots op. (Je hoeft deze scène echt niet aan iemand te laten lezen als je dat niet wilt!)

Lees ook: Beginnen en doorgaan met schrijven: zo win je van je kritische stemmetje

  1. Waarom schrijf ik dit verhaal?

Oftewel: wat probeer je echt met jouw verhaal te zeggen? Deze vraag dwingt je om de kern van je motivatie en boodschap te onderzoeken.

Schrijf je omdat je iets belangrijks wil overbrengen, omdat je je lezer wil vermaken, of alleen maar omdat je denkt dat dit is waar populaire boeken over gaan? Wat maakt dit verhaal écht de moeite waard om te vertellen?

Zet deze vraag om in actie:

Als je het antwoord niet direct weet, hou dan een brainstormsessie met jezelf om te achterhalen waarom je juist nu dít boek wil schrijven.

Lees ook: Universele thema’s – Deel 1: 5 populaire universele thema’s in verhalen

  1. Zijn mijn personages interessant genoeg om lezers te boeien?

Lijken je personages niet te veel op elkaar? Zijn ze niet te lief voor elkaar? Zijn ze menselijk genoeg (met goede en slechte kanten) voor lezers, zodat ze zich in hen kunnen verplaatsen?

Stel jezelf deze vraag om te beoordelen of je personages diepgang hebben, geloofwaardig zijn en emotionele betrokkenheid oproepen. Zijn ze meer dan stereotype rollen? Kunnen lezers zich met hen identificeren, of voelen ze te vlak aan?

Zet deze vraag om in actie:

Maak in een apart document voor al je belangrijke personages een karakterprofiel / karakterdossier. Leer hun goede én slechte karaktereigenschappen kennen, ontdek wat hen motiveert, waarom ze zich gedragen zoals ze doen. Zo zie je direct wie van je sterrencast op dit moment nog een te groot mysterie voor je is.

Lees ook: Herkenbaarheid: op welke vlakken kunnen jouw lezers zich identificeren met je personages?

10 vaardigheden die onmisbaar zijn voor een schrijver

  1. Is het conflict in mijn verhaal sterk genoeg om lezers geboeid te houden?

Een verhaal zonder conflict bestaat bijna niet. Dan zou je hoofdpersoon al fluitend haar doel bereiken en zijn je lezers halverwege in slaap gevallen.

Deze vraag helpt je om te bepalen of de spanning, uitdaging en obstakels in je verhaal krachtig genoeg zijn om de lezer te blijven betrekken bij het verhaal en hen nieuwsgierig te maken naar de ontknoping.

Zet deze vraag om in actie:

Ben je nog niet tevreden over je plot, lees dan het boek ‘Save the Cat! Writes a Novel’ van Jessica Brody.

Lees ook: Welke 7 typen conflicten kunnen we onderscheiden in verhalen?

  1. Is mijn begin sterk genoeg om de lezer direct mee te sleuren in het verhaal?

Lezers beslissen vaak binnen de eerste paar pagina’s (of zelfs alinea’s) of ze door willen lezen.

Deze vraag helpt je om kritisch te kijken naar de openingsscène van je verhaal en te bepalen of deze direct krachtig, boeiend en pakkend is.

Zet deze vraag om in actie:

Analyseer je openingsscène: welke sfeer wordt er gewekt (en zet deze de toon voor de rest van het verhaal), welke informatie geef je bewust wel en niet, welke zinnen prikkelen en wat is nog onduidelijk? Laat je scène als je durft aan anderen lezen en vraag welke verwachtingen zij vinden dat er worden gewekt.

Lees ook: Het begin: ab ovo, in medias res of post rem

7 ingrediënten voor een succesvolle schrijfdag

  1. Zal mijn verhaal lezers nog bijblijven nadat ze de laatste pagina hebben omgeslagen?

Is je einde krachtig genoeg? En hoe zit het met je overkoepelende thema, boodschap of levensles? Denk je dat je lezers deze (bewust of juist subtieler) hebben meegekregen?

Deze vraag zet je aan om na te denken over de impact die je verhaal zou kunnen hebben en hoe memorabel je verhaal is. Roepen je personages en conflicten emoties op die een blijvende indruk achterlaten? Sidderen je lezers nog even na nadat ze je boek hebben dichtgeslagen?

Zet deze vraag om in actie:

Kijk in je boekenkast of e-readerbibliotheek welke boeken je het langst bijbleven en analyseer waarom je deze boeken niet direct kon loslaten.

Lees ook: 6 tips om het perfecte einde aan je verhaal te schrijven

  1. Waarom is mijn boek nog niet af?

Wat is de echte reden dat je niet genoeg tijd reserveert om te schrijven? Waarom maak je van schrijven geen prioriteit?

Wil je dit boek wel echt schrijven? Schrijf je niet (vaak genoeg), omdat je eigenlijk bent vastgelopen? Of ben je misschien bang voor de mening van anderen?

Zet deze vraag om in actie:

Wat kan je vandaag nog doen aan je langgekoesterde schrijfwens, waardoor je jezelf een goed gevoel geeft?

Lees ook: Zo maak je tijd vrij om te schrijven

  1. Ben ik bereid om feedback te ontvangen en mijn werk te herschrijven, hoe pijnlijk dat ook is?

Schrijven is herschrijven. Deze feedbackvraag helpt je dan ook om te reflecteren op je bereidheid om je werk kritisch te bekijken en het te verbeteren, zelfs als dat betekent dat je grote delen moet schrappen of herschrijven.

Of moet je eerlijk aan jezelf toegeven dat je liever gewoon voor jezelf en je directe omgeving schrijft? (Waar natuurlijk niks mis mee is!)

Zet deze vraag om in actie:

Benader schrijfmaatjes (zij weten hoe het voelt) of doe een oproep voor proeflezers op je sociale media. Je hoeft niet direct je hele manuscript op te sturen, maar laat hen desnoods één hoofdstuk lezen en vraag om eerlijke feedback.

Lees ook: ‘Ben ik wel goed genoeg?’ – Deel 1: angst voor andermans mening

  1. Waarom is mijn manuscript afgewezen?

Past je manuscript niet in het fonds van deze uitgeverij of zijn er kwalitatief nog zaken die beter kunnen?

Is het tijd om proeflezers in te schakelen die kritisch durven zijn en je van opbouwende feedback kunnen voorzien? Of kun je je manuscript gewoon misschien beter even laten rusten, zodat je er later met een iets frissere blik weer naar kunt kijken?

Zet deze vraag om in actie:

Heeft de uitgeverij een reden gegeven voor de afwijzing, dan weet je in elk geval in welke richting je kan zoeken bij het verbeteren van je verhaal of de zoektocht naar een uitgeverij die wél bij je verhaal past. Heb je geen idee, probeer dan zelf kritisch naar je manuscript te kijken en te achterhalen op welke punten je verhaal en jij als schrijver nog kunnen groeien.

Lees ook: Zo word je een betere schrijver – Deel 6: Een beter manuscript afleveren

Welke confronterende vraag stel jij jezelf het minst graag? 😉 Deel het met ons op Instagram of in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven