Hoe akelig is jouw antagonist?

Deel 5: Geloof

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

In deze blogreeks:
Deel 1: Wijsheid
Deel 2: Rechtvaardigheid
Deel 3: Gematigdheid
Deel 4: Moed
Deel 5: Geloof
Deel 6: Hoop
Deel 7: Naastenliefde

– Protagonist: de hoofdpersoon of hoofdrolspeler om wie het verhaal draait
– Antagonist: de tegenstander van de hoofdpersoon, degene die de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel

Zijn jouw antagonisten altijd boze eikels, jaloers op de protagonist, gemeen tegen dieren en beroven ze oude vrouwtjes?
Oké, tijd voor een flinke dosis deugden.
Want zou jij het geloofwaardig vinden als een slechterik alleen maar slecht is? Of zou je je gedurende het verhaal stiekem toch beginnen te ergeren aan haar stereotype karakter?
Als je wilt dat jouw personages realistisch overkomen, dan zouden zij niet zwart/wit in te delen moeten zijn in de categorie ‘held – alleen maar goede eigenschappen’ of ‘slechterik – alleen maar slechte eigenschappen’.
Dus hoe zorg je ervoor dat zowel de good guys als de bad guys een mengelmoesje van positieve en negatieve karaktertrekken bezitten?

In deze blogreeks: hoe je de 7 klassieke deugden kunt inzetten om jouw antagonisten geliefder te maken. De vorige delen gingen over wijsheid, rechtvaardigheid gematigdheid en moed. Deze keer: Geloof.

Wat zijn deugden eigenlijk? Het zijn persoonlijke kwaliteiten of eigenschappen die door de samenleving als positief worden gezien. Ze zijn ons moreel kompas. Het mooie is dat deugden zijn aan te leren. Ze kunnen je personages helpen bij hun persoonlijke groei.

Geloof

De deugd geloof heeft alles te maken met vertrouwen. Met handelen zonder ergens zeker van te zijn maar het toch te doen. Te springen.
Geloven kan religieus zijn, geloven in een god of meerdere goden, maar ook geloven in jezelf of in anderen. Je handelt bijv. op een bepaalde manier omdat je gelooft in wat je doet. Je sluit een huwelijk met iemand omdat je gelooft dat jullie de goede én slechte tijden samen kunnen overwinnen.
Terwijl jouw protagonist tijdens haar missie misschien niet altijd goed van vertrouwen is, gelooft de antagonist dat zij het in zich heeft om haar doel te bereiken.

Hoe zorg je ervoor dat jouw slechteriken de helden tegenwerken maar toch sympathie opwekken door middel van een vleugje geloof?

7 manieren om geloof in te zetten:

  1. Laat je antagonist geloven in de protagonist. Misschien geeft zij haar wel een peptalk op het moment dat ze het niet meer ziet zitten, of maakt ze haar verlegen met complimentjes over haar karakter of vaardigheden.

  2. Laat je slechterik geloven in zichzelf maar niet op een arrogante manier. Als de held onzeker is of ze wel de juiste eigenschappen bezit om haar doel te bereiken, kan de antagonist een voorbeeld voor haar zijn wat betreft zelfvertrouwen.

  3. Laat je antagonist geloven in wat ze doet, in haar eigen keuzes. Misschien is je hoofdpersoon het niet helemaal eens met de beweegredenen van je slechterik maar is de antagonist er heilig van overtuigd dat ze het bij het rechte eind heeft.

    Zij ziet zichzelf waarschijnlijk immers niet als de slechterik. Voor haar is het juist onze held die in de weg staat.

  4. Laat je slechterik geloven in een hogere macht. Dit kan haar de rust geven om om te gaan met tegenslagen, om vol te houden als iets uitzichtloos lijkt. Wellicht geeft het haar zelfs wel een aantal mooie karaktereigenschappen zoals behulpzaamheid en opkomen voor de zwakkeren.

  5. Laat je antagonist geloven in haar familie, koninkrijk of land, de groep waartoe ze behoort. Wie weet werkt ze de hoofdpersoon niet tegen uit eigenbelang maar omdat ze doet wat voor haar eigen community het beste is.

  6. Laat je antagonist geloven in anderen. Laat haar een voorbeeld zijn voor de protagonist in het laten blijken dat zij anderen vertrouwt. Zij durft dingen uit handen te geven, haar hart open te stellen, sprongen te wagen waarvoor de hoofdpersoon huiverig is.

  7. Laat je slechterik, ondanks de tegenwerkingen van de protagonist en wellicht het uiteindelijke verlies, geloven in een goede afloop voor haar en haar geliefden.
Geloven jouw slechteriken meer in zichzelf en in anderen dan jouw helden? En gebruik je dit dan als les voor jouw protagonist?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Tijdens het volgende deel van deze blogreeks gaan we kijken naar de deugd hoop.

PPS Lees ook de blogreeks over zonden voor je protagonist, met als eerste zonde: Hoogmoed.

Scroll naar boven